piątek, 12 września 2014

Pieczona ryba z pesto i makaronem


Cześć, dziś małe co nieco ;) 


Składniki:

- makaron pełnoziarnisty - razowy
-kilka pieczarek ( mogą być mrożone)
- pół cebuli
- 2 łyżeczki śmietany
- ryba ( ja wybrałam dorsza)
- pół pęczka bazylii
- łyżeczka masła orzechowego ( można zastąpić kilkoma migdałami)
- 1 - 2 pomidorki suszone
- 2 plastry cytryny
- sól, pieprz
- pomidor do dekoracji

ZACZYNAMY!! :)



1. Bazylię i masło orzechowe ucieramy w moździerzu.
( możemy dodać odrobinę oliwy z oliwek, tak by lepiej się ucierało, ale nie jest to konieczne)




2.Dodajemy jednego - dwa pomidory suszone i dalej ucieramy w moździerzu.
Odstawiamy na bok.


 


3.Cebulkę kroimy na kostkę a pieczarki na plastry i 
podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy.










4.Rybę smarujemy naszym pesto i kładziemy plasterki cytryny.
Rybę zawijamy z folię i wkładamy do piekarnika
na 20 minut 190  st.



  
                           
    5. Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok 7 -8 minut.
           W tym samym czasie dodajemy śmietanę do pieczarek i cebulki.


6. Do sosu dodajemy ugotowany makaron i wyciągamy rybę z piekarnika.


7. Przekładamy wszystko na talerz i GOTOWE!

SMACZNEGO!!!

Pozdrawiam
madzia:*


2 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie! muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję!! Danie jest bardzo zdrowe i pyszne ( zamiast śmietany można dodać jogurt) :):) Pozdrawiam:)

      Usuń