poniedziałek, 6 października 2014

Kasza? Makaron? Ryż?


 Cześć!
Lubicie kaszę? A może wolicie makaron lub ryż? Z tych trzech produktów ja zdecydowanie najmniej lubię ryż. Na równi stawiam kaszę i makaron. Jednak jeśli już sięgam po makaron zazwyczaj jest on pełnoziarnisty, razowy, orkiszowy itp. 
Ale dziś nie o tym :) 

Dziś o dwóch rodzajach kaszy, w sumie mało popularnych, a może nawet w ogóle nieznanych. 


Pierwszą z nich jest Quinoa - czyli Komosa ryżowa. Znana już przez starożytnych Inków i nazywana przez nich - Matką wszystkich zbóż. 

Domyślacie się już pewnie, że jest baaardzo zdrowa. Zaliczana jest do pseudo- zbóż, dlatego że nie jest zbożem ale bogata jest w skrobię, Wyróżnia się ona wysoką zawartością białka 14% - 18% , które jest bezglutenowe. Komosa bogata jest w potas, żelazo, cynk, wapń, które jest więcej niż w mleku. więcej tutaj

Poza tym jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, oraz ma niski poziom IG - idealna dla cukrzyków. 

 



Komosa jest na prawdę pyszna. Na początku trzeba ją opłukać wrzątkiem, dla pozbycia się gorzkiego smaku. Później pora tylko się nią delektować. Można jest na słodko ( gotować z mlekiem), na słono( jako zwykłą kaszę, czyli gotujemy w wodzie) Quinona ma orzechowy posmak. Mi bardzo smakuje. 
Przepisy z Komosy znajdziecie tutaj

Kolejną kaszą jest Bulgur. Kasza popularna w krajach Bliskiego Wschodu. Jak dla mnie pycha, śmiem twierdzić - lepsza niż nasz pęczak. Również ma bardzo ciekawy smak. 
Bulgur to kasza z pszenicy durum. Ma również niski indeks glikemiczny a także bogata jest w magnez oraz kwas foliowy.
Ale najlepsze jest w niej to, że ma mniej kalorii niż ryż brązowy i dwa razy więcej błonnika :)więcej tutaj i tu


 


Ja mieszam kaszę z warzywami i zabieram jako lunch do pracy. Smakuje świetnie:) Nawet na zimno:)
A wy co wybieracie> Kaszę>Makaron, czy Ryż??


Życzę smacznego:)
Pozdrawiam:)
madzia:*

2 komentarze:

  1. Fajnie wyglądają :) Najczęściej wybieram makaron, na drugim miejscu jest ryż (uwielbiam risotto), a zaraz po nim kasza (a jakże, uwielbiam tez kaszotto) :)

    OdpowiedzUsuń