czwartek, 26 lutego 2015

Pierożki


Kto lubi pierogi??
Ja uwielbiam !!!:)
Najbardziej z mięsem, szpinakiem, grzybami...:) Mniam:) Jeśli chodzi o pierogi nie jestem wybredna:)
Dziś pokażę Wam wariacje na temat pierożków. 

Jakiś czas temu jadłam pierożki przygotowane na parze w bambusowych pojemnikach.
Były pyszne, dlatego pomyślałam, że dlaczego by nie spróbować zrobić podobne w domu??
Od razu powiem, że nie wyszły mi tak dobre jak w knajpce, mimo to były smaczne:):)

Ciasto:
- mąka i ciepła woda, odrobina soli - ja użyłam mąki pełnoziarnistej, jednak wydaje mi się że formuła tej mąki nie nadaje się do pierożków. Polecam w tym przypadku mąkę ryżową bądź pszenną. 
Ciasto ugniatamy i wałkujemy.

Farsz:
- kurczak na parze + warzywa chińskie na parze
- przyprawiamy sosem sojowym i pieprzem. Oczywiście farsz możecie dać taki jaki chcecie np. mięso mielone z indyka.
 Ciasto wałkujemy i robimy kółka z ciasta. - ciasto musi być bardzo, bardzo cienko rozwałkowane.
W domu nie mam bambusowego naczynia, ale mam zwykły wkład do gotowania na parze ( z Ikea).
Wyłożyłam papierem - pergaminem i włożyłam pierożki. Gotujemy na parze ok 10 - 15 minut. Tak by ciasto się ugotowało. ( w przypadku ciasta pszennego - farsz musi być widoczny, czyli przebijać przez ciasto)
Krążki z ciasta formujemy w "saszetki"

Gotowe!!
Podajemy skropione sosem sojowym lub maczamy w sosie. 

SMACZNEGO!!!

5 komentarzy: