czwartek, 9 kwietnia 2015

Moje MUSLI

 Cześć!
Dawno mnie nie było! - ale już wracam!:)
Dziś jedzeniowo! - smacznie i zdrowo!
Zrobienie swojego musli - granoli to nic prostszego :)
 Składniki ciekłe:
- odrobina masła klarowanego
- 3 - 4 łyżki miodu
- 1 jabłko pokrojone w kostkę
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
 - 1 łyżeczka cynamonu
składniki mieszamy w rondelku, lekko roztapiamy i dusimy na małym ogniu ok 5 - 8 minut:)

Składniki suche:
- orzechy - w sumie ok 150 g.( Migdały, nerkowce, ziemne, włoskie )
- garść pestek słonecznika i dyni
- szklanka płatków owsianych górskich
-  suszone owoce - żurawina, daktyle, morele- to co lubicie
Wszystkie składniki ( oprócz suszonych owoców) wkładamy do piecyka nagrzanego na ok 180st. na 10 - 15 minut ( uważamy żeby bakalie były lekko opieczone)
Po upieczeniu dodajemy suszone owoce.

Składniki suche mieszamy z mokrymi i podpiekamy jeszcze ok 10 minut.
GOTOWE!
Gotowe musli przekładamy do słoika.


SMACZNEGO!!

5 komentarzy:

  1. Ja na swojej granoli złamałam ząb i to przed samymi świtami BN. Jakoś ostatnio nie robię granoli bo wciągnęła mnie owsianka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. UUPSSS... ja zawsze orzechy łamię na mniejsze części, właśnie żeby uniknąć takiego zdarzenia:(

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. ... mmm, ale mi smaka narobiłaś :) zainspirowałaś mnie mocno, dlatego na pewno wykorzystam Twój przepis :) Dziękuję!

    W wolnej chwili zapraszam do mnie: www.zycieinspiruje.pl

    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musli jest przepyszne:) polecam serdecznie:) i odwiedzę Cię na pewno:)

      Usuń