poniedziałek, 29 lutego 2016

Krem z pieczonych buraków:)

Cześć:)
Kolejny post kulinarny:D


Lubicie zupy-kremy??
Ja przepadam. Nie ma nic lepszego niż pyszna, aromatyczna zupa - krem. Delikatna i aksamitna w smaku. Odżywcza, zdrowa i smaczna.
Dziś serwuje krem z buraków. Mimo, że nie jestem wielkim smakoszem tych warzyw to ten krem, gwarantuje, posmakuje Wam:)


Składniki:
4-5 buraków
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 jabłko
2-3 łyżki śmietany 18%
2 szklankiwody lub bulionu
łyżka jogurtu naturalnego do dekoracji


Wykonanie:

Buraki myjemy i owijamy  folią aluminiową
Wkładamy do piecyka i pieczemy godzinę w 170 st.
Cebulę kroimy w dowolny sposób i lekko podsmażamy wraz czosnkiem w garnku
Do cebuli dodajemy upieczone i pokrojone wcześniej buraki
Do składników dorzucamy jedno pokrojone jabłko
Wszystkie składniki lekko dusimy ok 5 minut
Dodajemy wody lub bulionu i dusimy na małym ogniu ok 10 minut
Następnie wszystko blendujemy mikserem ręcznym lub kielichowym, Ja polecam ten drugi, otrzymamy wtedy idealną gładką masę.
Dodajemy śmietanę i znów mieszamy. Próbujemy do smaku. Jeśli brakuje Wam soli czy pieprzu, użyjcie tych przypraw. Ja nie dodaje nic.
Możemy udekorować talerz jogurtem naturalnym i szczypiorkiem.

SMACZNEGO:)
Pozdrawiam:0
Madzia:)

2 komentarze: